BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[flash] staat UIT
[url] staat AAN
Smilies staan UIT

Voorafgaande berichten

Bevestigingscode:

Om geautomatiseerde registraties te voorkomen, vragen wij je om onderstaande uitdaging op te lossen.


Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Beste Lies,

Poeh wat vervelend van jou herstel. Wat voor operatie heb je gehad? Meniscus hechting? Weet je waar het kraakbeenletsel zit?

Kraakbeenletsel kan lang problemen geven tot 2 jaar. Het komt vaker voor dat herstel zo langzaam gaat. Ik zal niet nog een keer door bewegen onder narcose. Narcose is niet goed, en gezien de eerste keer geen langdurig effect heeft gehad zal ik het niet nog een keer doen. De knie heeft rust en beweging nodig. Wat je eventueel kan proberen is hydrotherapie. Of zelf oefeningen in het zwembad te doen. Ik zal proberen meer rust te pakken en alleen heel rustig te bewegen.

Ik begrijp dat het heel frustrerend is. Maar de knie geeft deze reactie niet voor niks waarschijnlijk.

Succes!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Beste Guyb,

ik weet niet of er direct een link te leggen is met het wel of niet gebruiken van Paracetamol in relatie tot de koorts verschijnselen. Wat uiteraard wel aan de orde is, is dat na een dergelijke operatie er intern in die knie allerlei herstelprocessen aan de gang zijn wat mogelijk een systemische reactie (bijvoorbeeld koorts) kan veroorzaken. Ook is het goed mogelijk dat de pijn en (tintelende) uitstraling onderdeel is van het herstelproces, deze zullen voor een deel ook nog in stand gehouden worden door de zwelling (indien deze nog aanwezig is). Maar als ik het goed lees ben je reeds bij de orthopeed/chirurg geweest, heeft deze iets over de klachten gezegd?

Mvg

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Beste
Ik ben 2 weken geleden geoppereerd. nieuwe vkb, buitenste meniscus weggenomen en binnenste gehecht. De wondjes zien er mooi verzorgd uit. Ik had eergisteren ineens 39 graden koorts net toen ik gestopt was met paracetamol te nemen. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn? Verder heb ik ook wat last van gevoelloosheid aan mijn scheenbeen en aan de binnenkant van mijn rechtervoet die ook wel eens pijn kan doen of kan tintelen. Ook heb ik soms pijn aan mijn knieholteDe chirurg zegt dat er geen infectie kan zijn want de wondjes zien er helemaal niet geinfecteerd uit. Hoe zou het komen dat ik wanneer ik geen paracetamol neem, plots ( hoge ) koorts krijg?

Mvg

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Beste,

In januari 2019 zakte ik tijdens een volleybalwedstrijd door mijn knie ... Uiteindelijk bleek dat mijn vkb afgescheurd was, meniscus gescheurd en er licht kraakbeenletsel was. In februari werd ik geopereerd en de revalidatie is met ups en veel downs. In het begin ging het volgens plan, maar na enkele weken was er maar weinig vooruitgang meer en dan begon het op een gegeven moment alleen maar slechter te gaan. Plots had ik terug krukken nodig. De orthopedist stelde eind april dan ook een mobilisatie onder narcose voor. Dat verliep goed en ik kon terug stappen en strekken na die ingreep. Dat duurde zo een drie à vier weken en dan begon het terug slechter te gaan. Beetje dezelfde klachten als voor de mobilisatie:
*Veel pijn
*Bij het opstaan heb ik terug en kruk nodig, want ik kan er totaal niet op steunen.
*Na het fietsen op de hometrainer of sommige andere oefeningen kan ik er ook moeilijk op steunen.
*Knie wordt snel stijf. Als ik vijf minuten neer zit, heb ik veel pijn bij het rechtstaan en terug beginnen stappen.
*Als ik mijn been gestrekt omhoog leg, lukt het wel beter om daarna terug te stappen.
Het voelt aan alsof ik weer zo een mobilisatie nodig heb, maar dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Ik doe mijn oefeningen, doe mijn best om voldoende te bewegen en ook voldoende te rusten, maar het betert niet.
Wat moet ik doen? Terug naar de orthopedist van?
Alvast bedankt!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Beste

4 weken geleden ben ik zoals iedereen hier ook geopereerd aan mijn kruisband. Het wandelen en fietsen verloopt al vlot. Mijn knie is ook al bijna volledig plooibaar. Echter bij het wandelen strek ik mijn knie niet, deze blijft een beetje geplooid.
Ik krijg sinds kort last van mijn onderrug. Ben ik de enige die kampt met dit probleem of is het normaal?

Gr,
Liese

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Beste Bram,

Wat een complexe operatie zowel de mediale band als de kruisband. Dan is er veel aan je knie gedaan, jou hele kniegewricht geeft hier een reactie op. Pijntjes waar ook rondom het kniegewricht zijn normaal. Eventueel kun je, je eigen fysiotherapeut om verheldering vragen. Deze ziet jou knie en weet wanneer de pijntjes er zijn.

Dat de revalidatie langzaam gaat dan gemiddeld is heel normaal. Gemiddeld wil zeggen gemiddeld, er zijn veel mensen sneller en veel mensen langzamer. Vergeet daarbij niet dat je ook een mediale band operatie hebt gehad. Heb geduld, uiteindelijk komt het allemaal goed.

succes!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hoi hoi..
Ik heb vandaag 5 weken geleden een operatie gehad aan knie...na ski ongeval... de mediale kruisband is gereconstrueerd en de voorste kruisband ook... welliswaar met een pees van boven de knieschijf...
Ik kan mijn been vandaag 95° plooien..
Vanaf nu verloopt de mobilisatie iets stroever..om verder te buigen....1-is dat normaal..?
2- ik heb last aan de buitenkant van de knie (is daar nergens aan gesneden zie operatie) 1cm iets naar beneden aan knieschijf...als ik knieholte laat rusten op kussen...en wil voet opheffen..ervaar ik daar een stekende pijn...begrijp niet hoe dat komt...graag een woordje uitleg indien mogelijk...
Met dank....gr bram

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Ik heb nu ongeveer 2 weken geleden een voorste kruisbandoperatie ondergaan. Op zich verloopt alles vlot, maar ik slaap wel heel slecht. Kan het kwaad om m’n been op z’n zij te leggen in de plaats van gestrekt te houden terwijl ik slaap?

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Beste Fien,

Wat vervelend dat de revalidatie zo stroef verloopt. Weet de chirurg waarom er zo weinig beweging aanwezig is?

De strekking is trouwens nog belangrijker, deze moet er echt in. Zonder strekking zal er altijd vocht in de knie blijven. Dit zou ik wel manueel doen na deze tijd. Ook de buiging zal ik manueel ondersteunen. Met pendel oefeningen kom je er niet. Maar misschien is het goed als jou fysiotherapeut en chirurg samen contact opnemen. Er zit verschil tussen manueel ondersteunen of heel hard erdoor heen bewegen. Een chirurg is meestal hier bang voor, omdat hij jou fysiotherapeut niet kent. Liever te voorzichtig dan, dat er iets kapot gaat.

Dus laat ze contact opnemen, en probeer er achter te komen waarom het niet gaat. Als je weet waarom, dan kun je ook beter de beslissing maken of het tijd nodig heeft of dat er echt wat meer manueel gedaan mag worden.

Succes!
cron