BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[flash] staat UIT
[url] staat AAN
Smilies staan UIT

Voorafgaande berichten

Bevestigingscode:

Om geautomatiseerde registraties te voorkomen, vragen wij je om onderstaande uitdaging op te lossen.


Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

oei, wat een heftig verhaal.

Zo'n heftige pijn na een VKB-operatie is niet normaal. Ik begrijp je vragen en frustraties volledig. In mijn mening en ervaring is hyperextensie beperking echt niet het probleem van de pijn. We zien vaak een hyperextensie beperking na een VKB-operatie. Zolang de 0 graden extensie zowel passief als actief er normaal in zit, geeft dit (in mijn ervaring) nooit beperkingen in sport of extreme pijn.
Daarnaast ben ik het met je eens dat het slordig is, dan de orthopeed niet weet of je een hyperextensie had voor de operatie. Dan is het makkelijk als oorzaak van de pijn benoemen. Terwijl hij helemaal niet weet of dit wel aan de orde was.

Goed dat je een MRI krijgt. Verklevingen kunnen de klachten wel verklaren. Als de knie niet dik wordt is er in het kniegewricht weinig aan de hand. Dan zijn problemen met schroeven of iets dergelijks niet voor de hand liggend.
Het kan een irritatie van het kapsel zijn (met welke oorzaak dan ook) het kunnen verklevingen zijn. Of een te strakke kruisband.

De beweeglijkheid beperking kan wel enigzins verklaard worden door het verminderd bewegen van de knieschijf, maar dit moet jou fysiotherapeut kunnen voelen. Of het eerder verklevingen kunnen zijn of een beperking doordat het gewricht niet zo goed verloopt.

Weet dat je altijd een second opinion ergens kan vragen.

Het kan ook zijn dat jou pijnsysteem op een of andere manier overprikkeld is of dat zenuwen beschadigd zijn, overprikkeld zijn. Maar ik zal eerst laten uitzoeken of het probleem niet uit de knie komt. Als dat echt niet het geval is, dan kun je naar een pijnpoli om de oorzaak van de pijn beter te laten onderzoeken. Stap voor stap. Maar deze extreme pijn is niet een normaal beloop, en naar mijn mening niet te verklaren vanuit een hyperextensie beperking.

Succes!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

26-10-2020 Heb ik een fiets ongeluk gehad. 12-11-2020 naar de Bergman kliniek geweest en middels MRI geconstateerd van een voorste kruisband ruptuur zonder andere letsel. De arts die ik zag was niet gespecialiseerd in VKB reconstructie dus ik was toen doorverwezen naar iemand anders. In de tussen tijd heel veel gerevalideerd en in januari deels weer gaan werken, ondanks instabiliteit klachten. 18-01-2021 de nieuwe arts gezien, hij heeft alleen mijn MRI gekeken en wat dingen besproken, zoals hamstring methode en dat hij de nieuwe kruisband heel strak zet om re-ruptuur te voorkomen, maar verder niet mijn knie onderzocht. Toen dacht ik niet zoveel van.
04-02-2021 ben ik geopereerd. VKB rechter knie met hamstring methode, er was geen andere letsel. Volgens de orthopeed was alles goed gegaan. Vrijwel direct na de OK had ik extreem veel pijn, er was ook geen blok achtergelaten. Ik kreeg tramadol 50mg en mocht naar huis ondanks enorm veel pijn. Zeker 2 weken lang was de pijn ondragelijk en voelde ik steeds dat er in mijn femur en tibia geboord werd. Contact met Bergman en ik kreeg een medicatie switch. Ik heb het geaccepteerd omdat ik dacht, het is nog vroeg, hoort erbij en dit zal wel weg gaan. Vanaf het begin heb ik heel hard gewerkt aan beweging ondanks de pijn. In de eerste maand goed gewerkt aan extensie en flexie. Maar sinds een maand gaat alles bergafwaarts. De pijn is niet meer te doen. De extensie is blijven hangen, en flexie is tot 90 graden pijnloos, en misschien bereik ik 110 graden met veel pijn. Het is 11-12 weken verder en mijn fysio maakt zich ook zorgen. Alles geprobeerd en nagekeken wat de oorzaak van de pijn kan zijn. Zwelling was in de eerste 3 weken na OK snel afgenomen maar ook daarbij gebleven. Sinds de operatie heb ik de orthopeed niet meer gezien of gesproken. 26 maart had ik een controle afspraak, maar dit was bij een arts assistent. Ondanks mijn verhaal dat de pijn mijn enorm belemmerd en dat de range of motion niet verder wil door pijn en weerstand word er gezegd, kijk het even aan en hier is een recept voor tramadol. 14 april nog een afspraak met de arts assistent helaas, waarbij ik de afspraak had geregeld zodat mijn orthopeed kon invallen, maar hij was aan het opereren dus heeft de arts assistent een andere orthopeed erbij gevraagd.
Lichamelijk onderzoek gedaan, en zij konden niet zoveel afwijkend vinden.
De pijn is ondragelijk, cijfer 6-8. Sinds de operatie ben ik nooit pijnvrij geweest. Het is zo erg dat er nu alles pijn doet. Het was voornamelijk lateraal zijde van de knie, fibula kop en in de knieholte vooral bij flexie. Nu bijna een maand hoor en voel ik een knik niet alleen bij lopen maar vooral tijdens buigen naar strekken toen, eerlijk gezegd ook als ik de knie een beetje beweegt. Dit gaat ook soms gepaard met pijn. Daarnaast voel ik soms een strak gevoel op de hele onderbeen, het doet ook pijn om een compressie sock te dragen. Soms straalt de pijn vanuit de fibula kop naar de tibia toe en naar mijn voet. Maar zoals ik zei, pijn is nu overal aanwezig, zelfs in mijn heup. Bij de laatste afspraak heeft de orthopeed gezegd dat het kan zijn dat ik normaliter hyperextensie van mijn knie hebt en dat de geopereerde knie dit nog niet heeft bereikt, maar blijft hangen op 0-3 graden. Dit kan pijn in het hele been veroorzaken. Daarnaast is de patella niet zo goed mobiel als de linker knie. Dit waren dingen dat ik al wist. Mijn fysiotherapeut vindt het op zich een logische verklaring maar het gaat niet gepaard met de extreme pijn wat ik heb. Ik moest soms tegelijk 3x tramadol innemen om van een cijfer 8 naar een 6 te gaan. Met heel veel moeite heb ik een MRI gekregen voor 30 april, (om eventueel littekenweefsel of cyclops uit te sluiten) maar dit word pas 18 mei met de orthopeed besproken (eindelijk na meer dan 3 maanden) .

Ik zit zelf te denken dat de operatie zelf is niet goed gegaan, dat de revalidatie wat langer kan duren of dat er een beetje pijn aanwezig is kan ik accepteren. Maar dit is echt belachelijk, de pijn is niet meer te omschrijven en het belemmert niet alleen de revalidatie maar alles. Was misschien mijn knie niet goed genoeg om al geopereerd t te worden aangezien de arts het nooit heeft onderzocht? Kan het zijn dat hij het te strak heeft gezet? kan ik last hebben van de schroeven? Is er iets met de zenuw aan de hand? verkleving? littekenweefsel? cyclops? Ik weet het niet meer. Ze geloven dat er niks op de MRI te zien is maar dat het ligt aan het nog niet hebben van volledige (hyperextensie) Terwijl ik al vanaf begin van de revalidatie keihard aan het werk ben en dat de oefeningen soms bijna een halve dag duren.

Alvast bedankt voor het lezen van mijn lang bericht!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hoi Mark,

Een jaar na de operatie mag je zeker niet nog door je knie zakken. Dus dit is niet normaal. Je knie moet nu super stabiel zijn, door alle training en een goede kruisband.

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Ik heb precies 1 jaar gelden operatie gehad aan voorste kruisband alleen zak nog af en toe door mijn knie heen en kan voel ik het aan de buitenkant van mijn knie is dit normaal meer mensen met dit probleem

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hartelijk dank voor je snelle reactie!
Ik ga het zeker navragen! Er kraakt namelijk wel meer in mijn knie op dit moment haha ;)

Het zal ook vast wel goed komen, maar onbewust ben je er toch meer mee bezig dan je zou willen...

Fijne avond!
Groetjes Daphne

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hoi Daphne,

Heel begrijpelijk je ongerustheid. Maar gelukkig zijn er meer knieën die na een operatie kunnen overstrekken ;)

Grote kans dat de knik komt door de beweging van je knieschijf. Wat ik zal adviseren is om dit even bij jou fysiotherapeut na te vragen, dit is vaak goed te zien of te voelen. Door het herstel zien we dit wel vaker tijdens het herstel, dus maak je niet meteen teveel zorgen. Vaak is dit maar een fase, doordat je kniegewricht opnieuw moet leren bewegen.

Succes met je revalidatie!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Dag iedereen,

Op 5 februari (inmiddels 2 weken geleden) heb ik een voorste kruisband reconstructie ondergaan aan mijn rechter knie. Dit is gebeurd middels de arthroscopische All Inside methode waarbij mijn Semitendinosus (hamstring) pees is gestript als donorpees. Ik ben er goed vanaf gekomen want ik heb enkel een lensvormige, partiële scheur in m'n mediale meniscus die geen herstel behoefte.

Vooralsnog verloopt mijn herstel goed.
Ik heb nog wel wat pijn aan de boorgaten (voornamelijk tibia), maar het vocht in m'n knie is voor het grootste deel geresorbeerd en ook de littekentjes genezen goed.
Op het moment gaan buigen en strekken zo:
Actieve extensie: 10° (gezonde knie: -5°)
Passieve extensie: -5° (-10°)
Actieve flexie: 100° (160°)
Passieve flexie: 110° (170°)

Zo op het oog zijn dit mooie uitslagen, maar toch heb ik sinds 3 dagen een probleem...
Op het moment dat ik actief probeer mijn been te strekken (naar 0° te bewegen), "knakt" mijn knie naar achteren (tot -5°) en daarna meteen weer terug naar een gebogen stand. Deze beweging kost me niet alleen erg veel spierkracht – het gebeurt ook enkel bij een actieve beweging – maar het gaat ook gepaard met een pijnscheut en de nodige angst.
Tevens ervaar ik het gevoel ook de andere kant uit. Als ik mijn been een lange tijd gestrekt heb doorhangen (-5°) en hem actief wil buigen, schiet hij door een klik heen en ook dat voelt ongemakkelijk.

Ik kan de klachten niet goed duiden, maar ik denk zelf dat de nieuwe pees wellicht te lang is...? Je hoort veelal dat mensen met een nieuwe VKB namelijk überhaupt niet meer kunnen overstekken (tot -5° of -10°) en rond de 0° blijven hangen.
Zijn er mensen die deze klachten ook ervaren? Of zijn er mensen die weten wat dit is en voornamelijk of ik er wat mee moet / kan?

Ik hoor het graag!
Alvast bedankt :)
Groetjes Daphne

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hoi Jogee,

Wat vervelend van de bloeding. Weten ze waardoor dit is gekomen?
Als de zwelling dusdanig is, kan een knie echt niet buigen. Dus hier doorheen bewegen heeft geen zin.

Maar wat is jou voorgesteld t.a.v. gebruik van een brace?

Er zit namelijk een heel groot verschil in tussen herstel van een anterolaterale ligamant als van een posterolateraal ligament. Hier in Nederland krijg je in principe bij voorste kruisband met anterolaterale ligament renconstructie geen brace. Wanneer het echter om de posterolaterale ligament gaat wel, en dit voor 3 maanden. Het herstel is compleet verschillend.

Dus je verhaal is voor mij enigzins tegenstrijdig, welk beleid er bij jou wordt toegepast. Maar in beide gevallen niet door de pijn heen. De zwelling laten afnemen is prioriteit. Als het door een bloeding komt, lijkt me dit het meest zinvolle om het bloed door een arts te laten verwijderen. Dit geeft veel verlichting, en vermoedelijk daardoor vergroting van de buiging.

Hopelijk heb je hier iets aan

Succes!

Re: Revalidatie na voorste kruisband operatie

Hallo,

Ik ben 14 dagen geleden geopereerd aan mijn voorste kruisband alsook de vervanging van het anterolateraal ligament langs de buitenkant van de knie.

Na mijn operatie had ik een felle bloeding in mijn been waardoor mijn been heel erg gezwollen was en nu twee weken later krijg ik mijn brace nog niet aan omdat mijn knie nog steeds te gezwollen is.

Het probleem dat ik voel is in de beweging van mijn knie, strekken lukt heel goed maar ik boek maar geen vooruitgang in het plooien van mijn knie. De therapeute die aan huis komt zei dat ik meer moest doorbijten maar ik zit precies tegen een grens waar ik niet voorbij kan. Ik had gelezen dat je na twee weken aan 90 graden zou moeten raken maar dat lukt me dus niet en het betert ook niet genoeg naar mijn gevoel.

Is dit normaal dat ik mijn knie nog niet verder kan plooien en moet ik mezelf nu verder proberen duwen of moet ik eerder geduld hebben en komt dit goed?