Percutane electrolyse
PE

Percutane electrolyse is een behandelmethode voor peesklachten. Een dunne naald wordt in de pees geprikt waarna het apparaat een zwakke stroom toedient. Deze prikkel zorgt voor een ontstekingsreactie in het weefsel die het herstel bevordert.

percutane electrolyse


Welke klachten worden met percutane electrolyse behandelt?

Percutane electrolyse is een behandeling voor hardnekkige peesklachten (tendinopathieën). Peesklachten staan er om bekend vaak langdurig voor klachten te zorgen met pijn, ontstekingsverschijnselen en een afgenomen functie tot gevolg. Hierdoor is het vaak lastig om dagelijkse (sport)activiteiten uit te voeren.

Een tijdelijke aanpassing van (sport)activiteiten, geduld en een goed oefenprogramma zijn voor veel mensen voldoende om van hun klachten af te komen. Maar helaas niet voor iedereen. Voor deze mensen kan percutane electrolyse uitkomst bieden.

Wat doet percutane electrolyse met het peesweefsel?

Een apparaat voor percutane electrolyse bestaat uit een klein kastje waarop de fysiotherapeut de juiste instellingen, zoals stroomsterkte en duur, aanpast en een naaldhouder. In de naaldhouder plaatst de therapeut een dun naaldje. Dit zijn dezelfde naaldjes als bij acupuntuur en dry needling gebruikt worden. Daarnaast heeft de fysiotherapeut een echoapparaat nodig. Aan de ene kant om de juiste diagnose te stellen en aan de andere kant gebruikt hij de echo om het naaldje exact op de juiste plek in de pees te prikken. Het is dus eigenlijk beter om te spreken van echogeleide percutane naaldelectrolyse.

Zit de naald eenmaal op de goede plek, dan dient het apparaat een zwakke stroom toe. Deze prikkel zet een aantal processen in gang die het herstel van de pees een extra duwtje in de goed richting geven. Deze behandeling gaat altijd gepaard met een aanpassing in de belasting van de geblesseerde pees en een oefenprogramma. Het mooie is dat er slechts een aantal behandelingen nodig zijn.

Welke vormen van percutane electrolyse zijn er?

Er zijn verschillende fabrikanten die apparatuur voor percutane electrolyse aanbieden. Dit doen zij allemaal onder een andere (merk)naam. Ook de stroomsterkte verschilt per apparaat. Bij apparaten die een hogere stroomsterkte gebruiken is de duur van de behandeling kort (enkele seconden), maar ook pijnlijker. Er zijn ook apparaten die een lagere stroomintensiteit gebruiken. De behandeling duurt dan iets meer dan zo'n anderhalve minuut, maar is over het algemeen niet pijnlijk. De totale hoeveelheid stroom die door de pees gaat is overigens in beide gevallen ongeveer gelijk.

Percutane electrolyse kom je tegen onder de volgende namen:

Percutane electrolyse
Gerelateerde onderwerpen

Behandelmethoden

Bekijk hier alle onderwerpen.

percutane electrolyse

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF