EPTE
Echogeleide Percutane Therapeutische Elektrolyse

EPTE is een behandeling voor peesklachten. Steeds meer fysiotherapeuten maken gebruik van deze behandeling bij langdurige peesproblemen. Het doel van EPTE is om een ontstekingsreactie op te wekken precies op de juiste plek in de pees. Hierdoor treedt er weer herstel op van het peesweefsel.

epte echogeleide percutane therapeutische elektrolyse


Wat zijn chronische peesproblemen/tendinopathieën?

Chronische peesproblemen, ook wel tendinopathieën genoemd, betreft pezen waarvan de kwaliteit is afgenomen. Bijvoorbeeld door ouder worden, overbelasting, inactiviteit, medicijngebruik of reumatisch aandoeningen. Wanneer de kwaliteit is afgenomen en de belasting op de pezen niet vermindert, ontstaan pijnklachten. Als deze balans heel lang verstoord blijft, gaat dit over in chronische peesproblemen.

Langdurige peesklachten zijn een groot probleem voor patiënten en behandelaars. Het herstel en de behandeling duren vaak lang en leveren niet altijd een goed resultaat op. Daarom zijn nieuwe behandelmethoden zoals EPTE voor veel patiënten meer dan welkom.

Waarom herstellen pezen zo slecht?

Pezen zijn minder goed doorbloed. Terwijl bloed zorgt voor aanvoer van zuurstof en bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen. Bij een tendinopathie zijn er peesvezels van slechte kwaliteit, maar er zijn ook nog vezels van goede kwaliteit. Door oefeningen/training worden de gezonde vezels sterker. Maar de training heeft weinig effect op de slecht peesvezels. Hierdoor wordt een gedeelte van de pees wel sterker, maar dus niet de gehele pees.

Hoe ziet een behandeling met EPTE eruit?

Er wordt een naaldje in de pees gebracht (percutaan). Dit naaldje dient een elektrische prikkel toe aan de pees. Deze prikkel zorgt voor het therapeutisch effect. Door gebruik te maken van echografie zijn het probleemgebied in de pees en de locatie van de naald nauwkeurig te bepalen. De naald kan daardoor precies geprikt worden in het gebied met de slechte peesvezels. Het naaldje wordt 80-110 seconden onder stroom gezet. Dit kan een vervelend gevoel geven maar doet geen pijn.

Wat is het effect van een EPTE behandeling?

De pijn neemt vaak binnen enkele behandelingen af of is zelfs volledig verdwenen. Deze pijnvermindering is voor patiënten vaak het belangrijkst. Daarnaast treden er in de pees onderstaande herstelprocessen op:

  • Bij een tendinopathie is de zuurgraad van het peesweefsel veranderd. Door de stroom verandert de zuurgraad in de pezen.
  • De doorbloeding verbetert. Dit leidt tot aanvoer van nieuwe voedings- en bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen.
  • De peescellen worden aangezet tot het opbouwen van sterk peesweefsel.

EPTE creëert dus de juiste voorwaarden voor herstel.

Wat is de behandeling naast EPTE?

Zoals gezegd worden alle voorwaarden tot herstel van gezond peesweefsel gecreëerd. Hierna volgt het normale herstelproces. Dit blijft heel belangrijk. Door de pijnvermindering denken mensen vaak dat ze meteen genezen zijn. Maar een pees die al maanden pijn doet en minder is belast, is niet ineens beter. Door EPTE kunnen alle peescellen herstellen, maar deze moeten met advies en een gericht oefenprogramma weer sterker gemaakt worden.

Is er wetenschappelijk bewijs voor EPTE?

Ja, maar nog niet veel. Omdat EPTE een vrij nieuwe behandelmethode is, is er nog weinig goed wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dit zal in de loop van de tijd moeten komen.

Voor welke aandoeningen werkt EPTE?

EPTE werkt alleen voor tendinopathieën. Dus niet voor slijmbeursontstekingen, problemen in het gewrichtskapsel of kalk in de pezen. De meeste wetenschappelijke bewijzen zijn er voor de volgende pezen:


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Percutane elektrolyse

Bekijk hier alle onderwerpen.

epte echogeleide percutane therapeutische elektrolyse

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF