Spierverrekking
spierscheuring

Een spier kan bij hoge belasting verrekken of scheuren. Vooral wanneer er sprake is van een plotselinge versnelling of vertraging van een beweging kan dit gebeuren. Een spierverrekking heeft verschillende gradaties. Een spierscheuring behoort ook tot de gradaties van een spierverrekking.

spierscheur klein ruptuur


Met name de m. (musculus) quadriceps femoris (voorzijde bovenbeen) m. hamstring (achterzijde bovenbeen) en de m. gastrocnemius (kuit) zijn gevoelig voor spierverrekkingen. Deze spieren lopen over twee gewrichten (bi-articulaire spieren) waardoor ze kwetsbaarder zijn.

Een spierverrekking wordt onderverdeeld in drie gradaties:

1e graads
Verrekking, een klein aantal spiervezels is aangedaan. Er is pijn en af en toe is een zwelling zichtbaar. De spier is in staat zonder verergering van pijn aan te spannen en er is geen krachtsverlies.

2e graads
Er is een groter aantal spiervezels aangedaan. Hierbij is pijn en zwelling aanwezig, het aanspannen van een spier is pijnlijk. Door de pijn is er krachtsverlies en bewegingsbeperking.

3de graads
Een volledige scheur van de spier. De locatie van de scheur is meestal op de overgang van de spier naar de pees. Er is veel pijn, zwelling, blauwkleuring en het aanspannen van de spier is niet mogelijk.

Vermoed je dat je een spier verrekt of gescheurd hebt? Dan doe je er verstandig aan om contact op te nemen met een fysiotherapeut.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

spierscheur klein ruptuur
spierscheur middel ruptuur
spierscheur groot ruptuur

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF