Binnenste enkelband letsel
Eversietrauma enkel / mediaal enkelband letsel

De binnenste enkelbanden zijn stevige structuren aan de binnenkant van het enkelgewricht. Ze voorkomen dat de voet te ver naar buiten beweegt ten opzichte van het onderbeen. Gescheurde binnenste enkelbanden leiden tot pijn en instabiliteit aan de binnenzijde van het enkelgewricht.

enkel binnenste mediale enkelbanden ligamentum deltoideum

Letsel aan de binnenste enkelbanden is redelijk zeldzaam. Meestal zijn het de buitenste enkelbanden die scheuren bij het verzwikken van de enkel.


OEFENPROGRAMMA
Binnenste enkelband letsel

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

De binnenste enkelbanden behoren tot het ligamentum deltoïdeum. Dit is een zeer stevige bandstructuur die bestaat uit 4 delen. Wanneer de voet te ver naar buiten toe kantelt (eversie), komen deze banden op rek. Als de kracht waarmee dit gebeurt te groot is, dan beschadigen de enkelbanden. In het ergste geval scheuren ze helemaal doormidden. Meestal beschadigt slechts een deel van het ligamentum deltoïdeum.

Oorzaak en ontstaanswijze

De klassieke manier waarop de binnenste enkelbanden beschadigen is het eversie trauma. Dit betekent dat door een ongeluk of val de voet met flinke kracht naar buiten toe beweegt. Bijvoorbeeld wanneer iemand zich verstapt of door een van buitenaf inwerkende kracht die de enkel om laat zwikken. Bijvoorbeeld bij een voetbaltackle.

Het is niet ondenkbaar dat ook langdurige overbelasting van de binnenste enkelbanden pijn kan veroorzaken. Wanneer de enkelbanden tijdens het sporten herhaaldelijk op rek komen, kunnen ze op een gegeven moment klachten gaan geven. Denk hierbij aan sporten waarin men vaak kort en snel van richting moet veranderen zoals bij voetbal, basketbal en volleybal.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Klachten die passen bij een binnenste enkelbandletsel zijn:

  • Pijn aan de binnenzijde van de enkel.
  • Het naar buiten bewegen van de voet brengt de beschadigde enkelbanden op rek en is daarom pijnlijk.
  • Druk op de binnenste enkelbanden is pijnlijk.
  • Gevoel van instabiliteit (bijvoorbeeld bij het bergaf wandelen, de trap aflopen of het lopen op oneffen terrein).
  • De enkel kan gezwollen zijn en blauw kleuren door een bloeduitstorting.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Bij een diagnosestelling binnen 0 tot 5 dagen, wordt gebruik gemaakt van de functiescore. De functiescore is een fysiotherapeutisch meetinstrument. De uitslag hiervan bepaalt het behandelproces.

Wanneer het niet mogelijk is om vier stappen te lopen op de aangedane enkel of er drukpijn is op bepaalde plaatsen, dan is er mogelijk een breuk van de enkel aanwezig, ook wel enkelfractuur genoemd. Er moet dan een röntgenfoto gemaakt worden.

Behandeling en herstel

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de het letsel. Fysiotherapie richt zich op het verbeteren van de stabiliteit door de enkelbanden optimale herstelmogelijkheid te bieden en de spieren rondom de enkel te trainen. Wanneer enkelbanden helemaal doorgescheurd zijn kan operatieve reconstructie overwogen worden.

Bij een minder ernstige enkelverstuiking duurt de behandeling 3 tot 8 weken. In ernstigere gevallen kan het herstel enkele maanden tot langer dan een jaar duren. Enkelbandletsel dat direct de juiste zorg krijgt heeft een kleiner risico op chronische instabiliteit en langdurige klachten.

Advies

Laat uw klachten door uw fysiotherapeut beoordelen om te voorkomen dat u onnodig lang met pijn rond blijft lopen. Enkelbandletsel dat direct de juiste zorg krijgt verkleind het risico op chronische instabiliteit en langdurige klachten.

Oefeningen

Bekijk hier het oefenprogramma met oefeningen voor binnenste enkelband letsel.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

enkel eversie trauma
enkel ligamentum deltoideum tibiotalaris anterior posterior tibiocalcanea tibionavicularis

Referenties
Hintermann, B. (2003). Medial ankle instability. Foot Ankle Clin N Am. 2003;8:723-738.
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2009). Onderzoek en behandeling van de voet. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


enkel binnenste mediale enkelbanden ligamentum deltoideum
enkel eversie trauma
enkel ligamentum deltoideum tibiotalaris anterior posterior tibiocalcanea tibionavicularis

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF