Cervicaal houdingssyndroom
Houdingsgerelateerde nekpijn / tired neck syndrome

Het cervicale houdingssyndroom kenmerkt zich door pijn in de nek en bovenrug die ontstaat als gevolg van een verkeerde houding. De voornaamste klachten zijn pijn, stijfheid en een gevoel van vermoeidheid in de nek. Men heeft het ook wel over houdingsgerelateerde nekpijn of het tired neck syndrome.

hoofd nek cervicaal houdingssyndroom anteropositie


OEFENPROGRAMMA
Cervicaal houdingssyndroom

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

Bij het cervicale houdingssyndroom staat het hoofd meestal te ver naar voren ten opzichte van de romp. Dit heet een anteropositie. Het zwaartepunt van het hoofd komt hierdoor te ver naar voren te liggen. Het gevolg is dat de nekspieren extra belast worden, omdat ze het 5 kilogram wegende hoofd als het ware omhoog moeten houden.

Er ontstaat een disbalans tussen de spieren van de nek. De spieren aan de achterkant werken te hard. Deze raken overbelast doordat de patiënt in de voorover gebogen lichaamshouding zit, staat of werkt. Met name de levator scapulae spier is hier gevoelig voor. Ook de tussenwervelschijven (disci) en wervelgewrichten kunnen overbelast raken door het langdurig voorover buigen.

Oorzaak en ontstaanswijze

De houding van het hoofd is het best te zien als de patiënt staat of zit. Soms treedt de voorover gebogen houding alleen op tijdens bepaalde activiteiten. Denk hierbij aan het langdurig zitten achter een bureau of tafel (lezen, schrijven, studeren), veel op de mobiele telefoon kijken of het werken achter de computer of een tablet.

Het dragen van zware voorwerpen met afhangende schouders kan de spieren van de nek eveneens overbelasten. Ook wanneer men langdurig met beide armen naar voren zit zoals bij autorijden kunnen de klachten die horen bij het cervicaal houdingssyndroom optreden.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Klachten die horen bij het cervicaal houdingssyndroom zijn:

  • Pijn of een vermoeid gevoel in de nek, de bovenrug of het hoofd.
  • Een 'stijve nek' en in sommige gevallen ook klachten van het kaakgewricht.
  • Drukpijn op de spieren en klachten bij krachtig aanspannen van deze spieren.
  • Geen of weinig bewegingsbeperking van de nek.

Diagnose

Om de diagnose cervicaal houdingssyndroom te stellen vraagt de arts of fysiotherapeut naar de klachten, hoe deze zijn ontstaan en wanneer deze optreden. Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt de houding van het hoofd, de nek, schouders en bovenrug bekeken. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig.

Behandeling en herstel

Het is van belang de oorzaak snel aan te pakken om ernstig letsel aan een tussenwervelschijf op lange termijn te voorkomen. De behandeling is er daarom voornamelijk op gericht de (hoofd)houding te verbeteren en de patiënt te activeren. Het advies is om veel te wisselen van houding. De spieren van de nek worden getraind.

Advies

Oefeningen

Vraag de fysiotherapeut om begeleiding bij deze klachten of volg het oefenprogramma met oefeningen voor het cervicaal houdingssyndroom.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

hoofd nek musculus levator scapulae spier
nek facetgewrichten zijaanzicht lateraal discus

Referenties
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2012). Onderzoek en behandeling van de nek. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Winkel, D. & Aufemkampe, G. (1994). Orthopedische geneeskunde en manuele therapie. Deel 2. Wervelkolom. Houten/Diegem: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


hoofd nek cervicaal houdingssyndroom anteropositie
hoofd nek musculus levator scapulae spier
nek facetgewrichten zijaanzicht lateraal discus

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF