Lumbale kanaalstenose
Vernauwd wervelkanaal / neurogene claudicatio

Bij een kanaalstenose is het wervelkanaal vernauwd. Hierdoor raken een of meer zenuwwortels bekneld. De beknelde zenuwen kunnen tot pijn in de benen tijdens het lopen leiden. Dit staat ook wel bekend als neurogene claudicatio.

rug lumbale wervelkolom rontgen normaal


OEFENPROGRAMMA
Lumbale kanaalstenose

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

De lumbale wervelkolom wordt gevormd door de wervels van de onderrug. De wervels zijn op elkaar gestapeld en vormen in het midden een lang verticaal kanaal. Door dit kanaal loopt een grote bundel zenuwen. Bij een kanaalstenose van de lumbale wervelkolom is het wervelkanaal vernauwd. Dit kan tot gevolg hebben dat de zenuwwortels in het kanaal bekneld raken. Dit geeft klachten in het verzorgingsgebied van de zenuw.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een nauw wervelkanaal kan aangeboren zijn of geleidelijk ontstaan. Een lumbale stenose komt voornamelijk voor bij mensen boven de 50 jaar. Bijvoorbeeld als gevolg van artrose, een uitpuilende tussenwervelschijf of een verdikking of plooiing van een bandstructuur in het wervelkanaal (het ligamentum flavum). Ook inzakkende wervels, tumoren, infecties en gebroken wervels kunnen tot een vernauwing van het wervelkanaal leiden.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Vaak heeft de patiënt al jarenlang bestaande rugklachten. De rugpijn wordt op een gegeven moment meestal duidelijk minder waarna de typische klachten in de benen op gaan treden.

Klachten die horen bij een lumbale kanaalstenose zijn:

  • Pijn en een vermoeidheidsgevoel in de benen (zwaar of lam gevoel).
  • De klachten treden op na enige tijd lopen of staan.
  • Prikkelingen, tintelingen, doof gevoel en krachtverlies in de benen.
  • In sommige gevallen kunnen blaasstoornissen optreden.
  • De klachten treden op als er een holle onderrug gemaakt wordt. Liggen op de buik of de rug kan de klachten verergeren.
  • Zitten met een ronde rug en bukken geven meestal direct verlichting. Fietsen is over het algemeen geen probleem.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van een vraaggesprek over de klachten in combinatie met het lichamelijk onderzoek. Röntgenfoto's, een CT-scan of een MRI kunnen behulpzaam zijn bij het in beeld brengen van de vernauwing en het bepalen van de exacte locatie.

Behandeling en herstel

Wanneer de vernauwing veroorzaakt wordt door veroudering van de wervelkolom, is het verstandig eerst conservatief te behandelen. De patiënt krijgt het advies bezigheden die de klachten opwekken, zoals het maken van lange wandelingen en lang staan te vermijden. Houdingsadviezen kunnen de patiënt helpen de onderrug minder hol te houden wat de klachten vermindert. Het steunen op een winkelwagentje of rollator zorgt hier ook voor, omdat men hierbij de rug iets bolt. Op de lange termijn verdwijnen de klachten soms vanzelf.



Andere behandelmogelijkheden zijn het dragen van een korset of brace, behandeling met medicijnen, corticosteroïdinjecties en tractie. Mensen die niet roken hebben een grotere kans dat de conservatieve behandeling succesvol is.

Operatieve behandeling valt te overwogen als met conservatief beleid geen resultaat wordt bereikt. Door meer ruimte in het wervelkanaal te maken vermindert of verdwijnt de druk op de zenuwwortel(s).

Advies

Oefeningen

Het oefenprogramma lumbale kanaalstenose is er op gericht de klachten te verminderen.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

rug lumbale wervelkolom rontgen kanaalstenose vernauwing
rug kanaalstenose vernauwing wervelkanaal anatomie doorsnede
rug wervelkolom wervel tussenwervelschijf wervel discus zijaanzicht

Referenties
Cleland, J.A. & Koppenhaver, S. (2011). Netter's orthopaedic clinical examination: an evidence-based approach. 2nd ed. Philadelphia: Saunders Elsevier.
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2006). Onderzoek en behandeling van lage rugklachten. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2008). Onderzoek en behandeling van spieraandoeningen en kuitpijn. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


rug lumbale wervelkolom rontgen normaal
rug lumbale wervelkolom rontgen kanaalstenose vernauwing
rug kanaalstenose vernauwing wervelkanaal anatomie doorsnede
rug wervelkolom wervel tussenwervelschijf wervel discus zijaanzicht

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF