TFCC letsel
Letsel van het triangulaire fibrocartilagineuze complex

Het TFCC (Triangulaire FibroCartilagineuze Complex) is een geheel aan structuren aan de pinkzijde van de pols. Letsel van het TFCC kan acuut of geleidelijk ontstaan en klachten aan de pinkzijde van de onderarm en pols tot gevolg hebben.

pols tfcc scheur

Bij iedereen boven de 50 jaar zal in meer of mindere mate sprake zijn van TFCC-degeneratie of slijtage. Veel mensen ondervinden hier echter geen klachten van.


Beschrijving van de aandoening

Het TFCC verbindt de ellepijp (ulna) met het spaakbeen (radius) en een handwortelbeentje, het os triquetrum. Het geheel bestaat uit een kraakbeenachtige schijf (discus) die samen met verschillende banden de ruimte aan de pinkzijde van de pols opvult. Die discus wordt ook wel de 'meniscus van de pols' genoemd, omdat hij lijkt op de meniscus in de knie.

Het TFCC zorgt voor stabiliteit. Daarnaast dient het als een soort stootkussen dat een groot deel van de krachten op het polsgewricht opvangt.

Letsel aan het TFCC kan verschillende vormen aannemen. De discus, de banden en het kraakbeen op de gewrichtsvlakken kunnen beschadigd raken. Beweging en belasting van het polsgewricht worden hierdoor pijnlijk.

Oorzaak en ontstaanswijze

De meeste blessures aan de TFCC ontstaan door een val op de uitgestrekte hand waarbij er een flinke kracht op de (over)strekte en gedraaide pols inwerkt. TFCC letsel wordt daarom ook vaker gezien bij sporten als turnen, hockey, tennis, boksen en polsstokspringen.

Al vanaf het 20e levensjaar kan er degeneratie van het TFCC optreden. Dit betekent dat de structuur in kwaliteit achteruit gaat. Door hoge druk op het TFCC of veelvuldige belasting kunnen de discus en het kraakbeen beschadigen. 

In sommige gevallen zorgt een relatief lange ellepijp ten opzichte van het spaakbeen ervoor dat de ruimte tussen de ulna en de pols kleiner is dan normaal. Het TFCC is in dit geval dunner. Daarbij komen er ook nog eens extra krachten op de ulna en het TFCC te staan omdat de ulna prominenter aanwezig is in het gewricht.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Klachten die horen bij een letsel van het TFCC zijn:

  • Pijn aan de pinkzijde van de pols.
  • De pijn wordt erger wanneer de hand vanuit het polsgewricht naar de pinkzijde toe gebogen wordt.
  • Zware belastende bewegingen zijn pijnlijk.
  • Een krakend of klikkend gevoel in de pols kan aanwezig zijn tijdens bewegingen.
  • Pijn bij krachtig knijpen of een vuist maken.
  • Directe druk op het TFCC is pijnlijk.
  • Er kan krachtverlies van de hand optreden.

Diagnose

De arts of fysiotherapeut vraagt in een gesprek naar de klachten en hoe deze zijn ontstaan. Daarna wordt de pols bekeken en volgen enkele tests waarbij het TFCC belast wordt. Als dit pijn oplevert, dan is er waarschijnlijk iets met het TFCC aan de hand.

Eventueel volgt een röntgenfoto om te kijken of er geen botbreuken aanwezig zijn. Een MRI brengt vervolgens het TFCC beter in beeld en geeft de schade duidelijker weer.

Behandeling en herstel

Het is belangrijk de oorzaak van het letsel te achterhalen. Als dit niet direct duidelijk is, moeten de dagelijkse bezigheden van de patiënt goed doorgenomen worden. Op die manier probeert de arts of (hand)fysiotherapeut achter de oorzaak van de klachten te komen.

Kleine scheurtjes in het TFCC kunnen vanzelf herstellen. Het herstel van een grotere scheur die veroorzaakt is door een trauma (ongeluk of val), duurt enkele maanden tot zelfs jaren. Wanneer conservatieve behandeling door middel van (relatieve) rust en (hand)fysiotherapie geen uitkomst biedt, kan operatief ingrijpen overwogen worden.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

pols tfcc
pols tfcc pijnlocatie

Referenties
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2006). Onderzoek en behandeling van de hand - het pols gewricht. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Parmelee-Peters, K., Eathorne, S.W. (2005). The wrist: common injuries and management. Prim Care. 2005 Mar;32(1):35-70.

Deel dit artikel:


pols tfcc scheur
pols tfcc
pols tfcc pijnlocatie

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF