Triggerfinger
Springvinger / tenosynovitis stenosans

Wanneer de vinger met moeite gestrekt kan worden en vervolgens met een schokje recht schiet, is waarschijnlijk sprake van een triggerfinger. Het wordt veroorzaakt door een plaatselijk verdikte pees die door een nauw tunneltje in de handpalm glijdt. Als de duim is aangedaan noemen we dit een triggerthumb of een springduim.

hand triggerfinger

Als de duim is aangedaan noemen we dit een triggerthumb of een springduim.


Beschrijving van de aandoening

De pezen die de vingers buigen liggen in de handpalm. Ze lopen door kleine tunneltjes die 'pulleys' heten. Deze pulleys zorgen ervoor dat de pees tijdens beweging op zijn plaats blijft.

Als er een plaatselijke verdikking (knobbel) in de buigpees ontstaat, kan het zijn dat de pees niet meer goed door het tunneltje past. Dit veroorzaakt met name bij het strekken een hapering van de vinger. De buigpees moet dan door het tunneltje glijden. Deze wordt in eerste instantie even tegengehouden en schiet dan in één keer toch door.

Het probleem ligt bijna ter hoogte van het tunneltje dat net onder het begin van de vinger ligt. Maar de patiënt kan het gevoel hebben dat de oorzaak van de klachten verderop in de vinger ligt, omdat de pees de hoger gelegen vingergewrichten beweegt.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een triggerfinger of springvinger komt vaker voor bij vrouwen. Het komt vooral voor bij mensen tussen de 40 en 70 jaar en bij kinderen onder de 6 jaar.

Meestal beginnen de klachten met een vervelend of pijnlijk gevoel net onder het begin van de vinger. Vervolgens wordt het normale en soepele glijden van de buigpees belemmerd bij het buigen en strekken van de vinger.

Doordat de pees telkens ingeklemd komt te zitten in de pulley, raakt het gebied meer ontstoken. Dit veroorzaakt weer extra zwelling waardoor de pees nog moeilijker door de pulley kan bewegen. Zo blijven de klachten bestaan of verergeren zelfs.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Klachten die horen bij een triggerfinger zijn:

  • Pijn aan de palmzijde van de hand, net onder het begin van de vinger.
  • De vinger hapert bij het strekken, en schiet dan in een keer recht.
  • In sommige gevallen blijft de vinger in de gebogen stand staan en lukt het niet meer deze te strekken.
  • Het onderste deel van de vinger kan gezwollen aanvoelen.

Diagnose

Meestal is de diagnose vrij eenvoudig te stellen, omdat deze aandoening zeer kenmerkende klachten laat zien. Na een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek van de hand is het meestal snel duidelijk of het om een triggerfinger gaat. De arts of fysiotherapeut voelt op de plek waar de pees vastloopt en vraagt om de vinger actief te buigen en strekken. Aanvullend onderzoek is niet nodig.

Behandeling en herstel

Wanneer de klachten nog niet zo lang bestaan zal er eerst afgewacht worden om te kijken hoe de klachten zich ontwikkelen. Als er geen verbetering optreedt kan het toedienen van een corticosteroïden injectie (ontstekingsremmers) overwogen worden. Dit verlicht in de meeste gevallen de klachten. Als ook dit geen oplossing biedt, dan kan de pulley operatief gekliefd worden zodat de pees er weer soepel langs kan bewegen.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.


Referenties
Peters-Veluthamaningal, C., Willems, W., Smeets, J.G.E., Windt, D.A.W.M. Van der, Spies, M.N., Strackee, S.D., Vos, K., Wind, L.A. & Geraets, J.J.X.R. (2010). NHG-Standaard. Hand- en polsklachten. Huisarts Wet. 2010:53(1):22-39.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


hand triggerfinger

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF