Mediaal tibiaal stress syndroom
MTSS / shin splints / springschenen / scheenbeenirritatie

Het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) is een overbelastingsblessure van het onderbeen die vaak voorkomt bij hardlopers, militairen en mensen die sporten beoefenen waarin veel gesprongen wordt. Van alle hardloopblessures is ongeveer 15% een MTSS. Vroeger werd de term ‘shin splints’ gebruikt voor iedere vorm van pijn aan de schenen die ontstaat na inspanning. Omdat er veel onduidelijkheid bestaat over wat shin splints precies inhoudt, spreken (para)medici tegenwoordig over het mediaal tibiaal stress syndroom.

mtts

Vrouwen hebben een groter risico op MTSS dan mannen. Daarnaast blijkt ook uit verschillende onderzoeken dat de stand van de voeten van invloed is.


OEFENPROGRAMMA
Mediaal tibiaal stress syndroom

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

Bij het mediaal tibiaal stress syndroom spelen de spieren die zich achter het scheenbeen en het kuitbeen bevinden een belangrijke rol. Deze spieren zorgen voor overmatige trekkrachten aan de binnen-achterzijde van het scheenbeen. Als gevolg hiervan ontstaan er kleine beschadigingen aan het bot die leiden tot pijnklachten. 

Oorzaak en ontstaanswijze

MTSS is een overbelastingsblessure. Deze ontstaat door een te intensieve opbouw in training in combinatie met een verminderde spierkracht. MTSS komt vooral voor bij sporten waarin de soleusspier krachtig en vaak moet aanspannen. Hardlopen is hier het bekendste voorbeeld. Militairen hebben ook een grotere kans, door het veel en snel lopen met stijve schoenen. De klachten ontstaan geleidelijk en kunnen in eerste instantie tijdens de activiteit verdwijnen en aan het einde van de activiteit weer opspelen. In rust verdwijnt de pijn weer, omdat de spieren dan niet aan het scheenbeen trekken.



Verschillende zaken kunnen bijdagen aan het ontstaan van een mediaal tibiaal stress syndroom kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een te zware of te snelle opbouw van de training.

  • Stijve of versleten schoenen.

  • Een voet die naar binnen toe inzakt (overpronatie).

  • O-benen.

  • Verminderde beweeglijkheid en spierkracht van de heup en/of enkel.




Een te snelle opbouw in training, voornamelijk hardlopen of sprongbelasting, kan voor overbelasting zorgen. Alle bovengenoemde factoren leiden tot een vergrote trekkracht op de spieren en dus ook op het bot. Daarnaast zijn er nog een aantal andere risicofactoren die de kans op MTSS vergroten.

  • Geslacht, vrouwen krijgen vaker MTSS dan mannen. 
  • Overgewicht/hoge BMI.
  • Tekort aan vitamine D.

Klachten en verschijnselen: symptomen

De pijn bevindt zich in het onderste tweederde deel van het onderbeen, aan de binnenzijde van het scheenbeen. De patiënt klaagt over zeurende pijn tijdens het (hard)lopen of bij sporten waarin veel gesprongen wordt.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt, drukpijn op de binnenrand van het scheenbeen en een aantal tests. De pijn is vaak op te wekken door op één been op de tenen te gaan staan of de patiënt te laten hinkelen. Eventueel kan de MTSS met een MRI of een botscan in beeld gebracht worden.

Behandeling en herstel

Het doel van de behandeling is het ontlasten van de binnenzijde van het scheenbeen. Hiervoor dienen de trekkrachten op de fascia cruris en het scheenbeen teruggedrongen te worden. Dit kan op verschillende manieren en hangt volledig af van de oorzaak van de klachten. Relatieve rust en correctie van de overpronatie zijn de belangrijkste aanknopingspunten in de behandeling.

Door rust te houden zouden de klachten vanzelf over moeten gaan. In sommige gevallen, als de pijn ook in rust of tijdens het wandelen optreedt, kan het verstandig zijn in overleg met de fysiotherapeut tijdelijk met krukken te lopen. Na twee of drie weken kunnen de activiteiten langzaam weer opgebouwd worden. Bouw niet te snel op, omdat de klachten dan weer terug kunnen komen. De fysiotherapeut kan hierbij begeleiden.



Shockwave therapie kan een plaats hebben binnen de conservatieve behandeling van het mediaal tibiaal stress syndroom.

Advies

Door rust te houden zouden de klachten vanzelf over moeten gaan. In sommige gevallen, als de pijn ook in rust of tijdens het wandelen optreedt, kan het verstandig zijn in overleg met de fysiotherapeut tijdelijk met krukken te lopen. Na twee of drie weken kunnen de activiteiten langzaam weer opgebouwd worden. Houdt er hierbij wel rekening mee dat u niet te snel opbouwt, want dan bent u zo weer terug bij af. De fysiotherapeut kan u hierin begeleiden.

Oefeningen

Bekijk hier het oefenprogramma met oefeningen voor het mediaal tibiaal stress syndroom.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

mtts pijnlocatie

Referenties
Bruijn M.C. de (2010). Mono-disciplinaire richtlijn. Het mediaal tibiaal stress syndroom bij sporters. Bilthoven: Vereniging voor Sportgeneeskunde.
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2008). Onderzoek en behandeling van spieraandoeningen en kuitpijn. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Yates B. & White S. (2004). The incidence and risk factors in the development of medial tibial stress syndrome among naval recruits. Am J Sports Med. 2004;Apr-May;32(3):772-80.

Deel dit artikel:


mtts
mtts pijnlocatie

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF