Hamstring letsel
Hamstring blessure

Hamstringklachten ontstaan vaak acuut. Dit betekent dat de pijn in één keer ontstaat tijdens een plotselinge toename van kracht of snelheid. Wanneer dit niet het geval is en de klachten geleidelijk ontstaan spreken we van een niet-acuut hamstring letsel. Dit kan een chronische vorm aannemen.

bovenbeen hamstring hamstrings semi membranosis biceps femoris semitendinosus tuber ischiadicum

In het artikel over het acute hamstring letsel is meer te lezen over de acute vorm. Lees hieronder verder over het niet-acute hamstring letsel.


OEFENPROGRAMMA
Hamstring letsel

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

De 'hamstrings' is een verzamelnaam voor een groep van 3 spieren die zich aan de achterzijde van het bovenbeen bevinden. Dit zijn de semimembranosus, de semintendinosus, en de biceps femoris. Zij buigen de knie en strekken de heup. Bij het hamstring letsel zijn één of meer van deze hamstringspieren aangedaan.



Overmatige belasting van de hamstrings kan tot overbelasting leiden. Door veelvuldige rek- en trekkrachten op de spiervezels kunnen er kleine scheurtjes in de spier ontstaan. De spier is hier extra gevoelig voor wanneer de opbouw in training te snel gaat of als een goede warming-up ontbreekt.



Letsel aan spieren ontstaat meestal op het zwakste punt van de spier. Dit is het deel waar het peesweefsel overgaat naar spierweefsel. Op de afbeelding zijn dit de overgangen van wit (peesweefsel) naar rood (spierweefsel).

Oorzaak en ontstaanswijze

Bij een de chronische hamstring blessure is er sprake van pijn die langzaam verergert. De klachten ontstaan meestal door de langdurig herhaalde loopbeweging tijdens het hardlopen. Sporten waarin de blessure vaak optreedt zijn de marathon en de triathlon.

Klachten en verschijnselen: symptomen

De klachten zijn minder duidelijk aanwezig dan bij het acute hamstring letsel. Er is zeurende pijn rondom de bil en aan de achterkant van het bovenbeen. Soms trekt de pijn naar de achterkant van de knie toe. De precieze locatie van de klachten is vaak moeilijk aan te wijzen. De volgende klachten kunnen aanwezig zijn:

  • Pijn bij het buigen van de knie tegen weerstand.
  • Pijn tijdens of na het hardlopen.
  • Het rekken van de hamstrings kan gevoelig zijn.
  • Krampgevoel aan de achterzijde van het bovenbeen.
  • Krachtverlies.
  • Omdat de hamstrings aanhechten op de zitbeenknobbel, kunnen de klachten ook tijdens het zitten opspelen omdat dit druk op de beschadigde structuren veroorzaakt.

Diagnose

Tijdens een vraaggesprek vraagt de arts of fysiotherapeut naar de klachten en hoe deze zijn ontstaan. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek met enkele tests om de schade aan de hamstrings te bepalen. De niet-acute hamstring blessure is lastiger te diagnosticeren dan de acute vorm.

Behandeling en herstel

Krachttraining is een belangrijk onderdeel in de behandeling van hamstringblessures. Dit verbetert de structuur van het spier- en peesweefsel.

Advies

Oefeningen

Bij hamstring letsel is het belangrijk de hamstrings op de juiste manier te trainen. Bekijk hier het oefenprogramma met oefeningen voor hamstring letsel.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.


Referenties
Heiderscheit, B.C., Sherry, M.A., Silder, A., Chumanov, E.S. & Thelen, D.G. (2010). Hamstring strain injuries: recommendations for diagnosis, rehabilitation and injury prevention. J Orthop Sports Phys Ther. 2010 Feb;40(2):67-81.
Hibbert, O., Cheong, K., Grant, A., Beers, A. & Moizumi, T. (2008). A systematic review of the effectiveness of eccentric strength training in the prevention of hamstring muscle strains in otherwise healthy individuals. N Am J Sports Phys Ther. 2008 May;3(2):67-81.
Petersen, J. & Hölmich, P. (2005). Evidence based prevention of hamstring injuries in sport. Br J Sports Med. 2005;39:319-323.

Deel dit artikel:


bovenbeen hamstring hamstrings semi membranosis biceps femoris semitendinosus tuber ischiadicum

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF