Jumper`s knee
Apexitis patellae / tendinose van de kniepees

De jumper`s knee (springersknie) dankt zijn naam aan het feit dat de aandoening veel voorkomt bij mensen die een sport beoefenen waarbij veel gesprongen wordt. De (pijn)klachten bevinden zich rond de kniepees aan de voorzijde van de knie.

knie jumpers knee pijn patella pees tendinitis

De jumper`s knee komt veelvuldig voor bij sporten waarbij (explosief) springen een belangrijk onderdeel is. Volleybal en basketbal zijn hier goede voorbeelden van.


OEFENPROGRAMMA
Jumper`s knee

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

De kniepees loopt vanaf de onderkant van de knieschijf naar de voorkant van het bovenste deel van het scheenbeen (tuberositas tibiae). Bij een jumper`s knee is de pees bij de aanhechting op de knieschijf aangedaan. De pees kan ontstoken zijn (tendinitis) of in kwaliteit en structuur verslechterd (tendinose).

Oorzaak en ontstaanswijze

De klachten ontstaan geleidelijk zonder dat hier een trauma aan vooraf gaat. Het is dus een blessure door overbelasting.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Klachten die horen bij een jumper’s knee zijn:

  • De pijn zit voornamelijk onder de aanhechting van de kniepees aan de knieschijf.
  • Bewegingen waarbij de benen explosief gestrekt worden (zoals bij springen) wekken de klachten op.
  • De klachten kunnen tijdens en na het sporten optreden.
  • In ernstige gevallen kan de pijn zelfs tijdens normale dagelijkse activiteiten gevoeld worden. Bijvoorbeeld bij het traplopen of autorijden.
  • Druk op de aanhechting van de kniepees is pijnlijk en soms is er een lokale zwelling zichtbaar.
  • De verdikking beperkt zich tot de kniepees en is niet in de rest van het kniegewricht aanwezig - tenzij er sprake is van bijkomstig ander letsel van de knie.

Diagnose

De diagnose kan meestal goed door de arts of fysiotherapeut gesteld worden. In een vraaggesprek en door een lichamelijk onderzoek van de knie probeert deze te achterhalen wat de oorzaak van de klachten is. Met echografie of een MRI kan de structuur van de kniepees goed in beeld gebracht worden. Meestal is dit niet nodig.

Behandeling en herstel

Er zijn goede resultaten met gedoseerde krachttraining van de quadriceps, de spier die de knie strekt. Krachttraining heeft een gunstig effect op de kwaliteit en de trekkracht van de pees.

Advies

Oefeningen

Volg hier het speciaal samengestelde oefenprogramma met oefeningen voor een jumper`s knee.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.


Referenties
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2006). Onderzoek en behandeling van peesaandoeningen - tendinose. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


knie jumpers knee pijn patella pees tendinitis

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF